Ревю на колода – Santa Muerte tarot

 … затова можеш да познаеш живота само на границата със смъртта.

Ан Райс

Представяне:

Достигнах до онзи етап, в който да се престраша да се сдобия с колода, която е свързана със смъртта. И това откровение ми достави успокоение. Аз съм плутонов човек. Много плутонов. За незапознатите с астрологията, Плутон е владетел на 8 дом и управител на Скорпион. И е свързан със смъртта и трансформацията. Досега много тенденциозно подбирах колоди, които да са приятни, цветни, все много далеч от тъмното, плутоновото. Прескочих бариерата. От известно време оглеждам колодите, които са по-черни, готик, не са захаросани прекалено. И все не откривах нещото, което да ме грабне. Санта Муерте колодата е любов от пръв поглед. Сякаш е създадена за мен. Това не е колода, която възпява смъртта. Това е колода, която е посветена на живота.

Смъртта е естествен процес. Всяко начало води до край. И колкото по-лесно се помиряваме с идеята, че всичко около нас се променя и е по-здравословно да следваме естествените природни цикли – раждане, растеж, реколта и смърт, в толкова по-голяма хармония ще се намираме. Пред Смъртта всички сме равни.

Санта Муерте колодата е един цветен карнавал. Много цветен. Напълно в духа на Латинска Америка. Където се чества Ден на мъртвите, има култ към Санта Муерте/Света Смърт.

Автор на колодата е Fabio Listrani, който има и друга таро колода – The Night Sun Tarot. И не е случайно, че неговите колоди са ме грабнали и са в списъка ми с желания. Направи ми много приятно впечатление, че е млад автор. Но доста е поработил върху своите проекти.

Санта Муерте има и лимитирано издание, което е още по-интересно. Кутийката е под формата на ковчег. Аз притежавам по-достъпната версия на картите, която е със стандартна кутия.

Качеството на колодата на мен ми допада. Има хубава кутийка, картите са приятни на допир. Малко се пързалят и са гланцирани, но това аз мога да преживея и да не го възприемам за недостатък. Размер е стандартен и удобен за работа.

Има много симпатична книжка към колодата, която е луксозна в сравнение с брошурите на много колоди. Книжката е на няколко езика. Като недостатък за начинаещите би било, че описанията са само за права позиция на картите. Няма ни думичка за обърнато положение. Но има интересни съвети след всяка карта – съвет от мъртвите. За мен описанията са много пълни, дори и само за права позиция на картите. Аз винаги чета книжките към колодите. Описанията на големите аркани са много по-обяснителни. Всяка от боите от малките аркани е описана с няколко думи, което намирам за много полезно.

Колодата по-скоро следва Уейт традицията. Макар да има интересни хрумки. За смели начинаещи ще е удобна за работа.

Аз много често правя паралел между астрология и карти таро. И много приятно ме зарадва, че автор е използвал астрологични подсказки за някои от картите. Ненатрапчиви връзки с астрологията.

В големите аркани има някои по-нестандартни решения за няколко карти. На мен ми направи впечатление Кулата. Дяволът също е интересен. В много колоди на тази карта са изобразени Влюбените, което навява идеята за изкушението по Дявол. В тази колода няма влюбени, а мариачи, които са като кукли на конци в ръцете на Дявол.

Луната също ми направи много силно впечатление. На изображението има жена, която се оглежда във водата на река. Това е единствената карта, на която човешката фигура е представена с плът. На останалите карти има черепчета и скелети. Но в отражението на водата този женски образ е скелет.

Смъртта е много колоритна. И различна. 13 голям аркан – Санта Муерте, въплъщава идеята за край и ново начало. Смъртта е бременна.

Аз изпитвам истинско удоволствие от тази цветна колода. Тя крещи „живот“, а не смърт. Всички образи са в много латино, мексикански стил.

Всяка една от боите има собствен цвят, което прави по-лесно разпознаването на картите. Жезлите са с преобладаващо червен цвят. Чашите са в синьо. Пентаклите са в зелен цвят. А мечовете в жълто.

Десетките в малките аркани са пленяващи. На всички десетки са изобразени пеперуди. Пеперудата е плутоново създание и е свързано с трансформацията. Десетките като последни в числовата редичка, те отразяват някакъв апогей, крайна фаза. Много интересна асоциация с пеперудите.

За мен тази колода е истински празник. Кара ме да се чувствам у дома. Защото латино темперамент ми е много близък. И прескочих личната си бариера с колода, която е свързана със смъртта. Това не е колода, която навява идеи за смърт. Това е колода, която празнува живот в цялото му многоцветие.

Изключително съм доволна от картите. В сравнение с други колоди е с много по-приятно качество на изработка. Ако трябва да сравнявам – Шадоускейпс таро ми е любимо като изображения. Но картите са много тънки, а аз предпочитам по-плътен картон на отпечатване.

Колодата не е идеално подходяща за начинаещи – заради липсата на описание на обърнатите карти. Макар всяко описание да дава идея за възможните значение на обърнатите карти. Не е оформено в отделно описание.

Ревюто:

  1. Представи се, разкажи за себе си: Осмица жезли

 

В книжката с описанията за тази карта автор е споделил, че това е най-динамичната и бърза карта в колодата. Изразява голяма енергия и носи силна трансформация, надежда. Аз малко се изненадах от картата, очаквах нещо по-страшно, навяващо идея за смърт. Не и толкова цвят, желание за живот. Под номер 8 в големите аркани се намира Силата. Осмица жезли е онзи преломен момент, в който сме се справили със своите задръжки и сме готови да се поместим напред. Тази колода е толкова цветна, темпераментна, напълно в духа на Осмица жезли. По-скоро те кара да препускаш между колоритните образи и да преживяваш една емоционална приказка за живота и промените, които ни оформят като личности. Осмица жезли е една от картите в тази колода, която намирам за изключително красива. И се радвам, че се появи в интервюто.

 

  1. Коя е силната ти страна: Обесеният

 

И макар да има толкова цвят, който навява идеи за силна активност, с помощ на картите човек лесно може да се потопи в своята медитация. Между живота и смъртта – да обърне своята гледна точка. Цялостната сила на колодата е, че представя смъртта по един цветен и весел начин. За мен тази трансформация не е трудна, защото изначално нямам страх от смъртта. Но за хората, които се страхуват, колодата може да помогне. Дори и само като възможност да провокира отдръпване и премисляне върху циклите на живота. И приемане, че всяко нещо неминуемо достига до свой край, за да се започне нов цикъл.

 

  1. Коя е слабата ти страна: Осмица чаши

 

Аз трудно бих намерила слабост. Но ако за някой е прекалено сложно това пътуване през себе си, емоциите, отвъд материалния свят, това може да се окаже донякъде слабост. Да се изключиш прекалено много от материята, за да търсиш себе си. И там някъде да се позагубиш.

 

  1. Какъв е езикът, на който говориш: Магьосникът

 

По време на цялото описание се чудех как да вместя усещането си, че колодата е по-скоро свързана с латинските магьоснически практики. И все не намирах място да опиша мнението си. Е, този различен Магьосник се появи в интервюто. Магьосникът е меркуриева карта. Колодата ще е „бъбрива“. Определено те кара да откриеш своята воля, за да вземеш осъзнати решения, които да водят до прогрес. Като за колода, която е свързана със Смъртта, дава много приятни насоки как да изживееш цветно живота.

 

  1. За какъв тип въпроси си подходяща: Паж пентакли

 

Тази колода е подходяща за всякакви въпроси, които изискват много откровени, реални отговори. За въпросите, които ще ни носят знание. Аз малко се изненадвам от този ученолюбив паж в тази позиция. Изненадата ми е по-скоро приятна. Защото въпреки многоцветието и крещящите образи, колодата навява идеи за сериозна работа, която да води до нещо конкретно.  Явно заявява себе си и като подходяща за хора, които тепърва навлизат в света на таро и са все още ученици.

 

  1. Как ще ми помогне работата с теб: Императорът

 

Ще заявявам себе си много по-уверено с тази колода. Императорът е под влиянието на Овен. Аз наистина усещам, че с по-голяма лекота заявявам дори нестандартни предложения по тълкуването на картите. И с вътрешната увереност, че интуицията ми е много правилна. Типично по овенски. Много ми харесва това интервю. Напълно в духа на моите усети, че с тази колода ще вземам по-категорични решения. Не само за себе си.

 

За мен Санта Муерте таро е много лично, любов от пръв поглед, една от колодите, за които не съм изпитала никакво съмнение, че желая да притежавам.