Новолуние в Овен – дръзновение на младостта

„Ние нямахме опит, но дръзновението на младостта беше на наша страна.“

Мили приятели, в нощта на 15 срещу 16 април, от 04:56 е началото на новия лунен цикъл. Новолунието в Овен е на 26,2 градуса и ще носи своите промени на хора с планети в трета декада на кардиналния кръст – Овен, Рак, Везни и Козирог.

Новолунието е много специален и магичен момент, в който е подходящо да засеем семената на проектите, които искаме да реализираме през новия лунен цикъл. Резултатите от същите ще можем да усетим по време на пълнолуние, когато енергията е в своя пик и започнатото по време на новолуние се реализира.

Новолунието в Овен е с една идея по-специално, защото е първото новолуние след началото на новата астрономична година – пролетното равноденствие. Това е един от най-плодородните моменти в годината. И може да очакваме реколта на посятото сега по време на есенното равноденствие – ингрес на Слънцето в зодиакалния знак Везни. С малка препратка към „далечното“ бъдеще и есента, но малко след ингреса на Слънце във Везни, ще последва пълнолуние по оста Овен/Везни. Или темата за реколта и резултати от нашите начинания, събиране на посятото по време на пролетното новолуние – ще е много актуално отново какви решения сме взели в текущ период. Тогава може да не сме особено доволни, защото самото пълнолуние след есенното равноденствие е в труден аспект със Сатурн и очакваните резултати може да са по-ограничени. Но и Марс ще е в съвпад с Южен възел, като диспозитор на Луната в Овен от тогавашното пълнолуние, ще е важно какво сме сътворили в уж „далечното“ минало. В есенното пълнолуние участва и Церес, която е пряко свързана с реколтата. Ето защо е от толкова огромно значение как ще интегрираме енергията на новолунието в Овен сега. В дългосрочен план действията ни ще засегнат бъдещи резултати.

Новолунието в Овен е толкова интересно, значимо, дръзко. Изпълнено със символика. И аз виждам около себе си този дух на „новото“.

Овен е първи знак в зодиака и като такъв носи енергията на първооткривателството – да проправим пътека, която все още не е отъпкана. Овен е огнен знак, носещ духа на новото, смелото. Новолунието в Овен ще ни провокира към безстрашие да творим със страст нови проекти. Овен не се слави със способността си да го играе в съдружие, по-скоро ще сме насочени към дейности, в които ще може да изявим себе си като солови играчи.

Съвпад на Слънце и Луна в Овен може да ни направи прекалено центрирани към собствените нужди и тяхното удовлетворяване. Егото е малко по-засилено и няма да сме особено способни да „чуем“ околните.

Управител на светилата в Овен е Марс, който преминава през зодиакалния знак Козирог в момента. В този знак той е в много благоприятна позиция, защото е издръжлив и неговата буйна и огнена натура, войнственост е малко култивирана в идеята да се влагат усилия и енергия в ползотворни занимания, които носят дългосрочни резултати. Марс е в интересната компания на Сатурн и Плутон в Козирог, макар да няма точни аспекти между тях – няма съвпад между трите планети. Но тази енергия е толкова силна, водеща до целеустременост, физическа издръжливост, дори малко спортна злоба, дисциплина, когато поставим цели пред себе си. Всичко това е много полезно, защото ние наистина може да засеем ново начало, което по-дълго време трябва да обработваме, за да достигнем до големите резултати.

И тук идват големите предизвикателства – останалите участници в новолунието, които ще променят, провокират, изкушават.

Слънце и Луна в Овен са в съвпад с Уран и Ерис. И в опозиция с Хаумея.

Безспорно Уран ще ни направи изключително смели в начинанията, които започваме. Уран е свързан със зодиакалния знак Водолей и символизира новото, различното, новите технологии, всичко онова, което сякаш идва от Космоса. Така и ние ще се вглеждаме в големите си мечти, с поглед зареян в далечното бъдеще. И ще имаме дръзновението да се захващаме с дейности, които са много различни, нетипични, извън времето, в което живеем. Уран е като светкавица, силно енергизиран. Под неговото влияние сме способни да излезем извън рамките, да направим своята революция, да разбием статуквото. Новолунието в Овен е една прекрасна възможност да творим не просто новости, а извън-земни новости. С хъс, заряд и сътворяваща енергия да променяме времето, в което живеем.

Трудното на Уран е, че често сме прекалено припряни и искаме незабавна промяна, проявяваме прибързаност, склонни сме към необмислени и прекалено смели стъпки. Тази самоувереност на светилата в Овен в комбинация с Уран трябва да се канализира в правилни решения, приятели. Нека не губим връзка със земята и не очакваме скоростна промяна на реда около нас, колкото и да ни се иска. Все пак Марс като управител на новолунието е в Козирог, който изисква дисциплина и структура.

Овен и Марс са свързани и с войнствеността. В комбинация с Уран – никак не е случайно, че темата за военните конфликти е актуална. Остава да се молим желанието за власт и контрол на всяка цена – Сатурн, Марс и Плутон в Козирог, да не разпали неочакван(Уран) конфликт.

Ерис е другата планета, която нажежава обстановката, защото е свързана с богинята на раздор и война. Която ще ни подтиква да завоюваме своите цели. Поставяйки ни в ситуации, в които може да сме в конфликт с интересите на другите. Но ползотворното на Ерис е, че създава необходимата конкуренция, която ще ни провокира да дадем най-доброто от себе си. Така и ние ще сме склонни да воюваме за своите нови начинания.

За мен е интересно и участието на Хаумея в това новолуние – във Везни и в опозиция със Слънце, Луна, Ерис и Уран. В митологията това е хавайска богиня на сътворението. Хаумея има връзка с плодородието, свързана е с Земята и естествените природни цикли, еволюцията, връзката между Земя и Космос. В хавайската митология Хаумея олицетворява създаването на Земята от Огъня, когато твърдината се образува от изригването на вулкан. Духът на Земята оживява и се материализира. Древните хора умело са си обяснявали как дух и материя са свързани енергийно. Живеем в ера, в която често се споменава думата „енергия“, около нас има всякаква енергия, има енергийна медицина дори. Отваряме си очите за енергията, а се оказва, че и в древно време добре са се справяли на тази тема. 🙂 И не случайно споменавам това в темата за новолунието, което е толкова уранично, модерно, иновативно. 🙂

Хаумея има толкова нестандартна форма и в моите наблюдения води до неочаквани обрати, много бързи промени. Но в смисъла на еволюция, през която трябва да преминем.

Хаумея е свързана с женското начало, сътворението. Ерис има връзка с разбиването на стереотипите и равенството между половете. Когато Ерис е пълноправна и равна на мъжа до себе си, за да води битки. Тук има една идея за противоречие и борба на тема женските принципи. И силно трансформиращото влияние на Плутон, който е връх на тао-квадратурата, която се образува и е мястото, от което ще „изтече“ енергията на това съревнование между двете богини. Плутон в Козирог трансформира ред, традиции, идеята за авторитетите, статуквото. И това е дълга промяна.

Новолунието в Овен в съвпад с Уран и Ерис ще ни провокира да се борим за нов ред, който е различен от установените начини на „сътворение“ – опозиция с Хаумея. И този ред няма как да се случи от първи път, изведнъж, като по вода. Ще са необходими определени промени, възходи, падения, еволюция в изграждането на новото – Хаумея. Хаумея има отношение и с връзката с дивата природа. Нека новостите са съобразени с природата, запазването на същата.

И колкото дръзки решения вземем, колкото и да ни се иска да се освободим(Уран), за да се въздигнем към своите мечти, нека не престъпваме и не забравяме естествените цикли на сътворение(Хаумея), за да не се окажат нашите проекти качени на високоскоростно влакче, от което не можем да слезем, поради бързата промяна на събития около нас.

Новолунието в Овен е прекрасно време да инвестираме в смели начинания, приятели. Стига дръзновението да не се превърне в неконтролируема лудост и война. Войнствеността и желанието да завоюваме своите идеали, с щипка градивна конкуренция, която да разпалва искрата в нас да се борим, с малко мисъл за дългосрочните резултати, заземяване на тази енергия – това е по-правилната формула за интегриране на енергията на това новолуние.

По време на новолуние в Овен Меркурий е в своята подготовка да тръгне в директен ход. След изморителното му ретроградие в зодиакалния знак Овен, сега можем да преоценим онези идеи, върху които сме се въртели по време на ретроградната му фаза. Това е време, в което можем да си позволим да кажем истината, да излезе на показ онова, което дълго е стояло скрито.

В отношенията с околните няма да сме склонни към идеалните компромиси. И по-скоро ще търсим малко повече свобода, откъсване, изясняване, задоволяване на собствените нужди.

Бъдете смели, дръзки, иновативни. Вървете по своята пътека, дори да е в разрез с общоприетите правила. Но нека желанието за новости в личната посока не ни откъсва напълно от естествените цикли на сътворение.

Желая успех и повече гениални идеи.

За повече информация или лична консултация с мен, може да ме откриете чрез контактната форма или в моята фейсбук страничка Emma и картите. За мен ще е радост да бъда ваш консултант и да преведа на достъпен език вълшебните шепоти на Вселената – звезди и планетки, картите таро и оракулски карти.