Ревю на колода – Shadowscapes tarot

„Протестирам против термините „фантазия“ и „символизъм“. Нашият вътрешен свят е реален, може би, даже по-реален, от светът, който ни обкръжава.“

Марк Шагал

В света на фантазиите, лисичките и котките.

 

Представяне:

 

Тази колода е дълго оглеждана от мен. И все търсех причина да не я закупя. Търсех кусурите ѝ. Е, накрая се предадох на желанието си да я притежавам. И съм изключително доволна на тази си слабост. Защото се оказва, че ще ми бъде безкрайно любима за използване.

Аз явно обичам приказните герои, защото залитам и към други колоди с подобни изображения.

На първо време бях привлечена от цветовете, които са използвани на изображенията на картите – изключително приятни за окото, не са натрапчиви. Преобладава лилавото, прекрасно синьо, топлите земни цветове.

Закупих вариант на картите, в който няма книжка – тоест, само кутийка с картите.

Ако има някакъв недостатък в колодата, то бих казала, че кутийката не е от тези, които са ми приятни за работа и използване. Не е стабилна и от твърд картон. Лесно би се повредила след многократно използване. Самото отваряне на кутийката предполага към намачкване.

Другото, което не е съвсем по вкуса ми – хартията, на която са отпечатани картите, тя е малко по-тънка, пластична. И лесно се огъват. Навярно и нараняват. Аз предпочитам по-дебели, масивни карти. Тест за тях са любопитните ми котки. Които почти винаги участват в реденето на карти и често преминават през тях. Картите трябва да издържат котешката лапичка и да не се нагъват на хармоника. 😀 С тази колода ми е малко сложно и много внимавам котките да не газят по тях. Картите лесно се плъзгат във всички посоки.

След обективното ми мнение за изработката, мога да продължа с хвалебствията. Въпреки тези дребни недостатъци, продължавам да съм влюбена точно в тази колода.

Тя определено може да те приласкае и погълне в приказния си свят. И макар да е колода, която следва традициите на Уейт, изглежда сякаш е коренно различна, има си свой свят и живот.

Всяка от боите е характерна с определено животно и е издържана в определен цвят.

  1. Чашите като подвластни на водната стихия, са нарисувани с много рибки, морски същества, русалки, раковинки. В приятна синя гама. И с много пурпурни елементи.
  2. Жезлите са любимата ми боя. Заради огненото в мен, те са свързани с огнената стихия. И отново случайна неслучайност. На жезлите присъстват лисичките. Едно много любимо мое животно. Аз обожавам лисичките. Не знам дали е случайност, дали е специално търсен ефект, но на тази боя често има „татуирани“ герои. Дали върху самите лисички, дали върху друга фигура, но често има символа на маорската спирала Кору. Също ми е много любим символ. Тези дребни детайли намирам за много лични, сякаш колодата е рисувана специално и еднолично за мен. Тази боя е издържана в земни, топли цветове, които създават усещането, че героите пътуват през много топло място – повече жълто, оранжево, пясъчно усещане, жарко слънце.

*Кору символизира новото начало, регенерацията, израстването. Пробуждането.

  1. Мечовете като свързани с въздушната стихия, са изрисувани с много птици. И тук има прекрасен символизъм. Ако картата е с по-напрегнато значение, избраните птици са черни – черни лебеди, гарвани. Ако значението е приятно – присъстват белите лебеди. Цветовете са лилави, сиви.
  2. Пентаклите са издържани в зелената гама. Има много дракони, хамелеони и подобни митични същества. Идеята за заземеност е представена с много нарисувани каменни статуи, планински върхове, кули от камък.

 

В много от изображенията присъстват феите, крилати същества, пеперудите.

Направи ми много добро впечатление по какъв начин са изрисувани картите с по-трудно значение.

Смъртта е свързана с птицата Феникс. Което определено те кара да мислиш за тази карта като възможност за ново раждане, възкръсване. А не набляга на негативното значение.

Страшният съд звучи много приятно с множеството пеперуди. А пеперудата символизира голяма трансформация, повторно раждане – от какавида към пеперуда.

 

В кутийката с картите има мъничка книжка – брошурка, в която са описани с няколко реда значението на всички карти. В край на книжката има няколко примерни подредби.

Прави впечатление, че дори на по-негативните карти е придадено положително значение. Което намирам за интересно.

Гръбчетата на картите са едни от най-красивите, които съм виждала и също са огромен плюс за създаването на настроение.

Изключително красива колода. Много приказна, ефирна. Докосва душата. Подходяща е за начинаещи, защото следва Уейт традициите и лесно може да се ориентира човек за значението на картите по изображенията.

Има много символи, които дава по-богато тълкуване. Асоциативната мисъл е добре провокирана чрез тях.

Тази колода изисква да се потопиш в нея, да се слееш и да позволиш на фантазията, интуицията, усета си да участват активно в тълкуването на картите.

 

Интервюто:

  1. Представи се, разкажи за себе си: Петица пентакли

Изключително трудно ми беше да разбера защо точно с тази карта иска да се представи колодата. В своето значение тя говори за трудности, тъга. Но осъзнах, че това е колода, която по-скоро е свързана със света на фантазиите, не е заземена. И Петица пентакли много ясно подчертава, че връзката с действителността е малко по-затруднена. Колодата е по-скоро меланхолична. Често тълкувам петица пентакли като време, в което се нуждаеш от подкрепата на друг човек. Да си позволим да ни бъде подадена ръка. В този случай виждам логика за точно тази карта в първа позиция.

 

  1. Какъв е езикът, на който говориш: Паж чаши

Определено сантименталността е присъща за начина на общуване с тази колода. Събужда романтичното в душата. Дори на емоционални цепеници като мен. Картите подтикват към притихване и заслушване във вътрешния глас, в онова знание, което идва от дълбочина.

 

  1. Коя е силната ти страна: Крал чаши

Продължаваме с водните карти, което не е никак изненадващо. Разбирането, неосъждането, мъдростта – това са все силните страни на картите. Има идея за търпеливост в тях. За лечителство, но някак на душата. Умеят да вникнат в проблемите, да потърсят първопричината за тях. Дават усещането, че могат да те закрилят по един особен грижовен, романтичен, емпатиен начин.

 

  1. Коя е слабата ти страна: Императорът

Може би са малко едностранчиви. Императорът символизира определени правила, които следваме. И сме убедени в тяхната истинност. За мен тази карта символизира до някаква степен самотата на това да си на върха. Когато всички решения тежат на плещите ти и си сам в отговорността за тях. Така че това може да е слабост – обикновено сме сами в проблемите си.

 

  1. За какъв тип въпроси си подходяща: Седмица пентакли

Наистина ме изненадва, че на фона на толкова чаши, то на този сериозен въпрос се появяват пентаклите. И то в карта, която символизира нещо конкретно като резултат – когато берем плодовете на своя труд. Подходяща е въпроси, които целят да намерим посоката си на движение и тя да носи резултати.

 

  1. Как ще ми помогне работата с теб: Тройка чаши

Една приятна карта с толкова хубаво значение. Явно използването на тази колода ще посъбуди моята чувственост към мен и околните. И ще ми позволи да се свързвам с другите. Може би да създавам приятелства.

Тройка чаши често се свързва с изцелението, оздравяването. Та в този смисъл – да, може да е лечебно за мен и другите работата с тази колода. По-скоро като лечение на душата, духа. Не толкова тялото.

 

За мен това интервю не е никак изненадващо. Очаквах да присъстват много чаши, защото самата колода е прекалено чувствена и събуждаща емоции, емпатията. Не го намирам за минус. Има колоди, които са по-директни, заземени. Има и такива, които търсят общуване с душата ни. Тази е от душевните колоди. Водата като стихия има връзка с интуицията и дълбокото знание, което носим в себе си. А със своите символи, знаци, богати изображения, картите ни предизвикват да си позволим по-често заслушване на вътрешния глас и интуицията.

Любима моя „кору“ песен. Ето как една колода може да те накара да събудиш всички сетива.