Пълнолуние в Рак – в търсене на свободата

 

„Съдбата шептеше на вълка:

– Не можеш да се противопоставиш на бурята.

Вълкът ѝ прошепна обратно:

– Аз съм бурята!“

 

Първото пълнолуние за 2017 година се оказва силно заредено, почти зашеметяващо.

На 12 януари ще можем да се порадваме на пълнолунието в Рак, което попада в 23 градус.

Самото пълнолуние е време, в което ситуациите са в своята пикова енергия и получаваме резултатите от собствените действия.

Но предстоящето пълнолунието е особено със своята енергия и посланието, което ни носи. Макар енергията му да звучи малко плашеща и помитаща, по моему не е чак толкова лошо, положението не е толкова зле. Въпрос на възприятия.

Пълнолунието е време, в което мъжка и женска енергия не са в особен баланс. Защото двете светила – Слънце и Луна, са в противоположни знаци. В предстоящото пълнолуние Луната е в Рак, там е силна, в свой знак. Ще търси дълбоката емоционалност. Но Слънцето в Козирог по-скоро ще е настроено в следване на трудния път към постигане на амбициите.

И тук идва онзи важен момент, който отличава всяка лунация от предходната. Аспектите и връзките с другите планети.

А светилата в тази лунация не са в хармонични аспекти с другите планети. Образува се планетна конфигурация с по-особено и малко трудно влияние за понасяне – Голям кръст. Големият кръст е стабилна конфигурация, която ще оказва влияние в по-дългосрочен план.

Заради това първото пълнолуние за годината е от такова голямо значение. Окончателно ще можем да ритнем всичко, което сме си обещали да изоставим в край на миналата година и за което сме се помолили по време на новолунието на 29 декември.

Уран и Юпитер са в опозиция също и същевременно в квадрат към светилата. По моему по време на тази лунация напрежението и емоциите ще ескалират съвсем.

Уран в квадрат към Слънцето ще подтиква към рискови начинания, които целят повече свобода и нетрадиционни начини за постигане на високо обществено положение. Но е твърде вероятно да не се зачита авторитет и мнение на околните. Да му се иска на човек сам да бъде за себе си водещ, авторитет, да се откъсне от зависимостите.

Уран в квадрат към Луна ще дава тревожни, напрегнати емоции, бърза и неочаквана смяна на емоциите, настроенията. И действия, които са продиктувани от внезапни чувства. Необмисленост.

Юпитер в квадрат със Слънцето може да раздува усещането за собствена значимост, да се губи ясна преценка какви са възможностите пред нас – ще счупим самочувствомера. 😀

А квадрат към Луната поддържа тенценията за неадекватни емоционални състояния и внезапни спадове и върхове в настроението.

Всички тези трудни за преработка енергии ще ни карат да искаме промяна. И ако може – незабавна. Много кардинална енергия. И не само ще искаме, а ще сме способни да действаме, без много да му мислим.

Да, ще е трудно. Да, може да реагираме според настроенията и емоциите си. Да се опълчим срещу статуквото или определени морални норми.

Но това ще е чудесно време да скъсаме с оковите на миналото. Да си позволим да оставим заседнали стари ситуации да достигнат своя пик. За да се измъкнем от тях. Защото конфигурацията Голям кръст говори за време, в което сме на кръстопът. И грижите на раменете ни са в прекомерна тежест. А такива ситуации изискват смели решения. Възможно е да сме поставени пред неочаквани събития, които изискват от нас незабавни решения. Да се действа на момента. В трудни мигове сме способни да събудим инстинктите си за самосъхранение и да вземем най-доброто възможно решение.

Марс е в Риби и в близост до Хирон. И няма да сме активни и борбени първични. Но с идея за нашето самолечение. С промисъл и възможност да действаме според интуицията си, инстинктите си за оцеляване.

По време на пълнолунието Меркурий ще е в критичен 30 градус в Стрелец. Все още в ретроградната си сянка. Възможно е да казваме неща, за които да съжалим почти веднага. Нека сме премерени в общуването с другите. Малко цедка на устата не е излишно да има. 😀

И на фона на кръстовата драма в кардиналните знаци, то в зодиакалния знак Риби цари мир, любов, мечтите летят като сапунени мехури. Целият стелиум – Венера, Нептун, Марс(а в далечината и Хирон) е в съвпад с Южен лунен възел. И на мен ми навява идеи, че темата за минали връзки, тайни любовни отношения ще е актуална. Планетите в Риби са в хармоничен аспект с Луната и Слънцето. Плутон също е в хармоничен аспект с планетите в Риби. Което подсказва за тенденциите:

  • трудности в семейните отношения. Луна като естествен сигнификатор на дом, семейство, съпругата. Слънце като естествен сигнификатор на мъж, съпруг са в опозиция и трудни аспекти с Уран и Юпитер, които засягат темите за свободата и до колко морална и съобразена със законовото положение е тя. Плутон тук може да допринесе за дълбоки и разяждащи емоции и преживявания.
  • за сметка на любовните отношения. Марс и Венера като естествени сигнификатори на любовта и секса. В съвпад с Нептун и Южен лунен възел, което подсказва за възможни тайни такива изживявания, срещи с хора от миналото. Страстта от съвпада добре ще понесе енергията на хармоничния секстил от Плутон.

Това пълнолуние по моему е време, в което може да пострада семейството като институция в обществото. За сметка на връзки, любови от миналото. Да се потърси свободата от скованите и охладнели семейни отношения. Особено на онези, в които от много време тегне бремето на общественото мнение, страх от неизвестното, страх от промяна.

Аз не бих осъдила всеки, който потърси „лечението“ си в отношения, които са извън затормозеното, нагнетено и психически потиснато семейство. (Луната е в опозиция с Плутон, а това не подсказва за идеално емоционално състояние, по-скоро за гнет). Хирон в Риби и в близост до любовните планети може да е онази лечебна отрова, която в своето разяждане на семейството като институция, ще лекува изтормозените души на хората. Хирон е в точен тригон с Луната. Нека не съдим. Не знаем кой какво и колко носи в душата си.

Да не забравяме, че Плутон е в Козирог и участва със своята трудна за понасяне енергия в лунацията.

В обществен план предстоят голями политически и социални промени. И няма да са леки. Темите за законността, съдебна система и отношението на същите с подземния свят и мафията, те ще са засегнати и могат да предизвикат обществено недоволство, желание за промяна.

Положителното е, че Сатурн е в хармонични аспекти към Уран и Юпитер, в куинконс към Луната. И би помогнал с малко мъдрост, охлаждане на темперамента.

Не е леко това пълнолуние. От нас зависи дали ще видим в него възможност за скъсване със стари модели, които ни карат да се чувстваме като разпънати на кръст. Или като бедствие. 

снимки: интернет